1. Broby Hönsgård
  2. Höns
  3. Wyandotte

Wyandotte

Wyandotte härstammar från Amerika och framavlades under 1870-talet. Namngiven efter en indianstam. Wyandotte är en kombinationsras som lämpar sig bra som höns för ägg- såväl som för köttproduktion.

Wyandotte
Wyandotte

Hos Broby Hönsgård kan du under säsong normalt köpa små kycklingar och ävelsägg av

Stor Wyandotte

Vi har stor Wyandotte till salu som ursprungligen härstammar från USA. Det är en kombinationsras, bra för kött- och äggproduktion. Ger bruna ägg som väger ungefär 55 gram.

Monica har enbart vid speciella tillfällen vuxna hönor till salu. Normalt är det små kycklingar och avelsägg som kan erbjudas. Men det varierar efter säsong. Det är helt enkelt hönsen som styr.

Kontakta Monica på telefon 070-644 42 15 eller e-post mo_johannesson@hotmail.com

För att du ska förbereda dig för att ha höns och för att dina höns ska må bra finns det en del saker du behöver tänka på.

Vill du läsa mer om att skaffa höns rekommenderas du att läsa vår introducerande nybörjarguide för att skaffa höns.

Till dig som är intresserad av att skaffa materiel, hönshus, foder eller något annat som dina höns kan behöva finns det saker hos både Granngården och andra näthandlare.

Granngården

Granngårdenreklam

Granngården har ett brett sortiment av utrustning och foder till kycklingar, höns, ankor, gäss och kalkoner. Dem arbetar hela tiden med att utveckla och förbättra utbudet både för dig med några få djur och även för dig som har en större produktion.

Kellfri

Kellfrireklam

Du som hushåller höns och fjäderfä finner många stilrena, trevliga och praktiska lösningar hos Kellfri. Med erfarna arbetare och en lång historia i lantbruksbranschen, har dem ett bra sortiment.

Speciellt hönsfoder

Speciellt hönsfoderreklam

Vet Zoo erbjuder flertal olika foder som är speciellt framtagna till höns. Du kan till och med prenumerera på hönsfoder.

Wyandotte framavlades i Amerika under 1870-talet av fyra olika människor. H. M. Doubleday, John Ray, L. Whittaker och Fred Houdlette.

Den första varianten var silverrandig och denna introducerades i "American Standard of Perfection" 1883. Det var också den här varianten som fördes över till Storbritannien vid samma tidpunkt.

Vad hönsrasen avlades fram från är fortfarande ett mysterium. Troligtvis användes silver Hamburgs och mörka Brahmans i det inledande skedet att avla fram det som idag är Wyandotte. Hamburg användes förmodligen för deras roskam och Bahman för färgen.

Innan Wyandotte accepterades i den amerikanska standarden kallades den Sebright Cochin eller American Sebright.

Guldrandig Wyandotte avlades fram genom att korsa silverrandiga med guldrandiga Hamburg och Cochin-hanar.

Wyandotte har under en längre period ansetts vara utrotningshotad. År 2015 var den som "recovering" hos American Livestock Conservancy och år 2016 uppdaterades detta ytterligare. År 2016 ansågs Wyandotte inte längre ligga under någon risk och togs därför bort från deras prioriteringslista. I Tyskland är Wyandotte klassad under kategori 4, "alert".

Hönsrasen är en relativt stor ras. En höna väger omkring 3,1 kilogram medan en tupp väger cirka 3,8 kg. Bröstet är djupt, fullt och rundat. Wyandottes kropp är mellanlång men bred.

Wyandotte dvärg finns också som variant. Dvärgvariant framavlades i Tyskland, Storbritannien och Nederländerna. En tupp av dvärg-Wyandotte väger ungefär 1,2 kg medan en höna väger cirka 1 kilogram.

Äggen från en stor höna har brun skalfärg och väger normalt 55-60 gram. Dvärgens ägg har ljusbrun till rosaaktig färg på skalet och väger runt 35 gram.

En Wyandotte har normalt ett lugnt temperament. Hönsrasen flyger inte speciellt bra. Därför är dem enkla att hålla i ett hönshus. Rasen har ibland dålig befruktning men hönorna ruvar gärna och ser efter sina kycklingar väl.

Wyandotte kan komma i många olika färger. I USA finns det enbart 9 godkända färger enligt Standard of Perfection of the American Poultry Associasion. I europa finns det ungefär 30 färger.

Färgerna man kan hitta Wyandotte i är björkfärgad, blå, blå/guldrandig, brunbandad, gul, gul/blå/columbia, gul/columbia, gul/tvärrandig, guldhalsad, guldrandig, laxfärgad, legbarfärgad, ljus/columbia, ljusblå/columbia, orangefärgad, rapphönsfärgad, röd, röd/tvärrandig, silverhalsad, silverrandig, silvertecknad, svart, svart/guldhalsad, svart/silverhalsad, svart/vitfläckig, trefärgad, tvärrandig, vit och vit/guldrandig.

Wyandotte är en kombinationsras. Detta innebär att den avlas och används både för köttet och för äggproduktionen. Det är en populär uppvisningsras främst i Tyskland.

I samarbete medKellfriGranngården