Silverudds Blå

Silverudds blå har ofta svart, blå och spättad fjäderdräkt. Silverudds blå har en varierande storlek och värper gröna ägg. Framavlades under 1980-talet av Martin Silverudd.

För oss på Broby Hönsgård är det viktigt att du hittar rätt och bra information. Vi har därför sammanställt både inlägg och listor vi tycker ger bra information om relevanta ämnen.

reklam

Granngården

Granngården har ett brett sortiment av utrustning och foder till kycklingar, höns, ankor, gäss och kalkoner. Dem arbetar hela tiden med att utveckla och förbättra utbudet både för dig med några få djur och även för dig som har en större produktion.

Bole
reklam

Bole

Välmående höns är harmoniska höns! Hos Bole finns produkterna du behöver för att skapa en så trygg miljö som möjligt. Bole har allt för fågel- och äggproduktion. De har även delar eller kompletta hönsgårdar och en hel del tillbehör till utfordring.

reklam

Kellfri

Du som hushåller höns och fjäderfä finner många stilrena, trevliga och praktiska lösningar hos Kellfri. Med erfarna arbetare och en lång historia i lantbruksbranschen, är Kellfri nöjda med att presentera deras sortiment.

Några Silverudds Blå på en sittpinne Några Silverudds Blå på en sittpinne

Silverudds Blå ingår i gruppen kulturhöns, som har en kortare historik än sedvanliga lantraser. Den här rasens fjäderdräkt är av varierande färg, men ofta svart, blå och spättad. Storleken varierar ofta också. Värper gröna ägg.

Silverudds blå framavlades av Martin Silverudd under 1980-talet. Rasen avlades fram som en blandning mellan en dvärgversion av New Hampshire och en småvuxen Rhode Island Red.

Troligtvis använda han åtminstone två ytterligare raser. För att få till genen med blå skalfärg användes ättlingar till Cream Legbar. Tillsammans skapade generna för blå och brun skalfärg på ägget en gröna äggfärgen Silverudds blå idag producerar.

Som en fjärde ras anses det troligt att det var Silverudds Australorp som var det sista tillskottet till dagens Silverudds blå. Det är troligt att det var Australorpen som medförde att Silverudds blå fick sin blå färgteckning i fjäderdräkten.

Martin Silverudd kallade hönsrasen Svensk grönäggsvärpare innan han gick bort. Silverudds blå har också felaktigt kallats Isbar. Dagens namn på hönsrasen är en hyllning till rasens skapare och genen för den blåa fjäderdräkten.

Silverudds blå var dock med hög sannolikhet inte helt klar när Silverudd hastigt gick bort år 1986. Efter att den därefter spridits i stor utsträckning har den genetiska driften medfört att det finns en relativt stor variation i storlek, kroppsform och skalfärg.

Silverudds blå kännetecknas normalt av att dens grundfärg är svart. Det svarta bleks på en del Silverudds blå av genen för blått. Det här ger i enkel uppsättning ett blått djur och i dubbel uppsättning ett spättat djur.

Fjäderdräkten är svart, blå och spättat. Främst tupparna kan ha ett inslag av guld eller i silver i hals och på sadelfjädrar.

Silverudds blå är en aktiv och livlig hönsras. Hönsrasen tillhör en av de gamla svenska hotade kulturraserna.

Sitemap