1. Broby Hönsgård
  2. Höns
  3. Silverudds blå

Silverudds blå

Silverudds blå har ofta svart, blå och spättad fjäderdräkt. Silverudds blå har en varierande storlek och värper gröna ägg. Framavlades under 1980-talet av Martin Silverudd.

Silverudds blå
Silverudds blå

Hos Broby Hönsgård kan du under säsong normalt köpa små kycklingar och ävelsägg av

Silverudds blå

Våra Silverudds blå till salu har ofta svart, blå och spättad fjäderdräkt. Silverudds blå har en varierande storlek och värper gröna ägg.

Monica har enbart vid speciella tillfällen vuxna hönor till salu. Normalt är det små kycklingar och avelsägg som kan erbjudas. Men det varierar efter säsong. Det är helt enkelt hönsen som styr.

Kontakta Monica på telefon 070-644 42 15 eller e-post mo_johannesson@hotmail.com

För att du ska förbereda dig för att ha höns och för att dina höns ska må bra finns det en del saker du behöver tänka på.

Vill du läsa mer om att skaffa höns rekommenderas du att läsa vår introducerande nybörjarguide för att skaffa höns.

Till dig som är intresserad av att skaffa materiel, hönshus, foder eller något annat som dina höns kan behöva finns det saker hos både Granngården och andra näthandlare.

Granngården

Granngårdenreklam

Granngården har ett brett sortiment av utrustning och foder till kycklingar, höns, ankor, gäss och kalkoner. Dem arbetar hela tiden med att utveckla och förbättra utbudet både för dig med några få djur och även för dig som har en större produktion.

Kellfri

Kellfrireklam

Du som hushåller höns och fjäderfä finner många stilrena, trevliga och praktiska lösningar hos Kellfri. Med erfarna arbetare och en lång historia i lantbruksbranschen, har dem ett bra sortiment.

Speciellt hönsfoder

Speciellt hönsfoderreklam

Vet Zoo erbjuder flertal olika foder som är speciellt framtagna till höns. Du kan till och med prenumerera på hönsfoder.

Silverudds Blå ingår i gruppen kulturhöns, som har en kortare historik än sedvanliga lantraser. Den här rasens fjäderdräkt är av varierande färg, men ofta svart, blå och spättad. Storleken varierar ofta också. Värper gröna ägg.

Silverudds blå framavlades av Martin Silverudd under 1980-talet. Rasen avlades fram som en blandning mellan en dvärgversion av New Hampshire och en småvuxen Rhode Island Red.

Troligtvis använda han åtminstone två ytterligare raser. För att få till genen med blå skalfärg användes ättlingar till Cream Legbar. Tillsammans skapade generna för blå och brun skalfärg på ägget en gröna äggfärgen Silverudds blå idag producerar.

Som en fjärde ras anses det troligt att det var Silverudds Australorp som var det sista tillskottet till dagens Silverudds blå. Det är troligt att det var Australorpen som medförde att Silverudds blå fick sin blå färgteckning i fjäderdräkten.

Martin Silverudd kallade hönsrasen Svensk grönäggsvärpare innan han gick bort. Silverudds blå har också felaktigt kallats Isbar. Dagens namn på hönsrasen är en hyllning till rasens skapare och genen för den blåa fjäderdräkten.

Silverudds blå var dock med hög sannolikhet inte helt klar när Silverudd hastigt gick bort år 1986. Efter att den därefter spridits i stor utsträckning har den genetiska driften medfört att det finns en relativt stor variation i storlek, kroppsform och skalfärg.

Silverudds blå kännetecknas normalt av att dens grundfärg är svart. Det svarta bleks på en del Silverudds blå av genen för blått. Det här ger i enkel uppsättning ett blått djur och i dubbel uppsättning ett spättat djur.

Fjäderdräkten är svart, blå och spättat. Främst tupparna kan ha ett inslag av guld eller i silver i hals och på sadelfjädrar.

Silverudds blå är en aktiv och livlig hönsras. Hönsrasen tillhör en av de gamla svenska hotade kulturraserna.

I samarbete medKellfriGranngården