1. Broby Hönsgård
  2. Höns
  3. Orpington

Orpington

Orpington är framavlad i Storbritannien på asiatiska hönsraser. Både bra köttras och god värpras med en stark ruvlust. Orpington kan ruva upp till tre kullar med kycklingar per år.

Orpington
Orpington

Hos Broby Hönsgård kan du under säsong normalt köpa små kycklingar och ävelsägg av

Gul Orpington

Vi har Gul Orpington till salu som både är en bra köttras och en god värpras med en stark ruvlust. Orpington kan ruva upp till tre kullar med kycklingar per år.

Monica har enbart vid speciella tillfällen vuxna hönor till salu. Normalt är det små kycklingar och avelsägg som kan erbjudas. Men det varierar efter säsong. Det är helt enkelt hönsen som styr.

Kontakta Monica på telefon 070-644 42 15 eller e-post mo_johannesson@hotmail.com

För att du ska förbereda dig för att ha höns och för att dina höns ska må bra finns det en del saker du behöver tänka på.

Vill du läsa mer om att skaffa höns rekommenderas du att läsa vår introducerande nybörjarguide för att skaffa höns.

Till dig som är intresserad av att skaffa materiel, hönshus, foder eller något annat som dina höns kan behöva finns det saker hos både Granngården och andra näthandlare.

Granngården

Granngårdenreklam

Granngården har ett brett sortiment av utrustning och foder till kycklingar, höns, ankor, gäss och kalkoner. Dem arbetar hela tiden med att utveckla och förbättra utbudet både för dig med några få djur och även för dig som har en större produktion.

Kellfri

Kellfrireklam

Du som hushåller höns och fjäderfä finner många stilrena, trevliga och praktiska lösningar hos Kellfri. Med erfarna arbetare och en lång historia i lantbruksbranschen, har dem ett bra sortiment.

Speciellt hönsfoder

Speciellt hönsfoderreklam

Vet Zoo erbjuder flertal olika foder som är speciellt framtagna till höns. Du kan till och med prenumerera på hönsfoder.

Hönsrasen Orpington är av det tyngre slaget. Den är framavlad i Storbritannien under 1800-talet. Den visades upp av engelsmannen och uppfödaren William Cook. Orpington avlades fram från asiatiska hönsraser.

Det är en bra köttras men också en god värpras med en stark ruvlust. Oprington finns också som en dvärgvariant och denna är framavlad i Storbritannien och Tyskland.

Oprington har använts för att avla fram andra hönsraser. Till exempel den också kända och populära Australorpingtonen.

Normalstora Oprington väger likt många andra hönsraser omkring 3 kg. En höna väger cirka 3 kg medan en tupp väger något mer, ungefär 3,5 kilogram.

Orpington Dvärg är rimligtvis mindre. En dvärghöna väger omkring 900 gram medan en Orpington Dvärgtupp väger cirka 1 kg.

En Oprington av normalstorlek har gul till brunaktig skalfärg på deras ägg och äggen väger ungefär 55 gram. Dvärgvariantens ägg har ljusbrun skalfärg och äggen väger omkring 35 gram.

Hönorna har en stark ruvlust och kan till och med ruva upp till tre kullar med kycklingar under ett kalenderår.

En del av äggen i en kull kan dock få för tunt skal. Detta kan medföra att själva kläckresultatet blir dåligt.

Oprington är inte en snabbvuxen hönsras. Det tar ungefär 10 månader innan de blir fullvuxna.

Till sitt sätt är orpington en lugn och lätthanterlig ras. Den är en bra hushållsras. Oprington är tålig och går lätt att hålla inhägnad.

Orpington är en hönsras som kan komma med många olika färger på fjäderdräkten; Björkfärgad, Blå/kanttecknad, Blå/svart/spräcklig/spättad, Gul, Gul/columbia, Gul/svartkanttecknad/Gulsvartsömmad, Ljus/columbia, Porslinsfärgad/trefärgad, Rapphönsfärgad/Guldsvartbandad, Röd, Svart, Svart/vitfläckig, Tvärrandig, Vit, Gultvärrandig, Gultvärrandig Colombia, Legbarfärgad, Silversvartsömmad, Chokladfärgad, Choklad Tvärrandig, Gulblåsömmad, Lavendel och Blå rapphönsfärgad/guldblåbandad.

Som sagt. Många olika färger på Orpingtons fjäderdräkt.

I samarbete medKellfriGranngården