1. Broby Hönsgård
  2. Höns
  3. Nakenhalsade

Nakenhalsade

Nakelhalsade hönsrasen är en lätt hönsras med en medelmåttig ruvlust. Den kännetecknas för sitt säregna utseende, men en fjäderfri hals. Nakenhalsade är sociala och lätta att få tama.

Nakenhalsade
Nakenhalsade

För att du ska förbereda dig för att ha höns och för att dina höns ska må bra finns det en del saker du behöver tänka på.

Vill du läsa mer om att skaffa höns rekommenderas du att läsa vår introducerande nybörjarguide för att skaffa höns.

Till dig som är intresserad av att skaffa materiel, hönshus, foder eller något annat som dina höns kan behöva finns det saker hos både Granngården och andra näthandlare.

Granngården

Granngårdenreklam

Granngården har ett brett sortiment av utrustning och foder till kycklingar, höns, ankor, gäss och kalkoner. Dem arbetar hela tiden med att utveckla och förbättra utbudet både för dig med några få djur och även för dig som har en större produktion.

Kellfri

Kellfrireklam

Du som hushåller höns och fjäderfä finner många stilrena, trevliga och praktiska lösningar hos Kellfri. Med erfarna arbetare och en lång historia i lantbruksbranschen, har dem ett bra sortiment.

Speciellt hönsfoder

Speciellt hönsfoderreklam

Vet Zoo erbjuder flertal olika foder som är speciellt framtagna till höns. Du kan till och med prenumerera på hönsfoder.

Den har ett okänt ursprung, men avlades fram i bland annat Tyskland. Den är inte lämplig att ha utomhus i kyla, men är ändå en tuff hönsras. Den Nakenhalsade Dvärgrasen har ägg av vit skalfärg, och är ganska små (ungefär 30 gr). Väldigt sociala och lätta att få tama.

Den Nakenhalsade rasen är en lätt hönsras. Den avlades fram i bland annat Tyskland. Den visades för första gången på en uställning i Wien år 1875. Nakenhalsad har ett speciellt utseende tack vare sin fjäderlösa hals och även delvis på sitt bröst.

I Tyskland tog man även fram en dvärgvariant av Nakenhalsad.

Hönsrasen finns i ett gäng olika färgvarianter på fjäderdräkten; blå/kanttecknad, brun, grå/vågrandig, gul, guldhalsad, röd, silver/svartfläckig, svart och vit.

En lite speciell företeelse är att om hönsen är upphetsade eller om de har vistats i solen blir halsen mer rödaktig. På grund av den fjäderlösa halsen är Nakenhalsade inte lämpade för utevistelse i kyla. Men annars är det än härdig hönsras.

Den storas rasens hönor väger 2 till 2,5 kg medan en tupp väger 2,5 till 3 kg. För dvärgversionen väger hönorna ungefär 700 gram medan en tupp 800 gram.

Nakenhalsades ägg har olika färg beroende på om de är av den större rasen eller om de är dvärgvarianten. Den större variantens ägg har gulaktig skalfärg och de väger normalt ungefär 55 gram. Nakenhalsad dvärg har däremot ägg av vit skalfärg och som väger cirka 30 gram.

Hönorna anses ha medelmåttig ruvlust. Om en höna ruvar fram kycklingar ser hon efter kycklingarna väl. Nakenhalsade kycklingar saknar också fjädrar på halsen. De har dock en liten krans av fjädrar på huvudet.

Nakenhalsade höns anses ha ett lugnt temperament för att vara en lätt hönsras. Den anses också vara lätt att få tam.

I samarbete medKellfriGranngården