Maran

En Maran är en kombinationsras, en god köttras såväl som en bra värphöna. Vill du ha en lugn hönsras är Maran ett bra alternativ. Härstammar från Frankrike. En höna börjar värpa redan efter 6 månader.

För oss på Broby Hönsgård är det viktigt att du hittar rätt och bra information. Vi har därför sammanställt både inlägg och listor vi tycker ger bra information om relevanta ämnen.

reklam

Granngården

Granngården har ett brett sortiment av utrustning och foder till kycklingar, höns, ankor, gäss och kalkoner. Dem arbetar hela tiden med att utveckla och förbättra utbudet både för dig med några få djur och även för dig som har en större produktion.

Bole
reklam

Bole

Välmående höns är harmoniska höns! Hos Bole finns produkterna du behöver för att skapa en så trygg miljö som möjligt. Bole har allt för fågel- och äggproduktion. De har även delar eller kompletta hönsgårdar och en hel del tillbehör till utfordring.

reklam

Kellfri

Du som hushåller höns och fjäderfä finner många stilrena, trevliga och praktiska lösningar hos Kellfri. Med erfarna arbetare och en lång historia i lantbruksbranschen, är Kellfri nöjda med att presentera deras sortiment.

Ett gäng Maraner Ett gäng Maraner

En Maran finns i flera olika färger. Fjäderdräktens färg kan vara blå/kopparfärgad, gul/laxfärgad, gökfärgad, ljus, spättad, svart, svart/kopparfärgad, vetefärgad eller vit. De vi har är vita eller i svart koppar.

Hönsrasen Maran är av den tyngre typen. Maranen är en kombinationsras. Det innebär att det är både en bra värphöna såväl som en god köttras. Rasen härstammar från den staden Marans, Charente-Maritime i Frankrike.

Utöver den sedvanliga Maranen finns det även en dvärgversion framavlad i Frankrike.

En höna väger mellan 2,5 och 3 kg medan en tupp väger ungefär 1 kg mer, mer specifikt 3,5 till 4 kg. Dvärgversionen av Maranen är små. De väger enbart 0,9 kg och 1 kg för höna respektive tupp.

Maranens ägg har en mörkbrun skalfärg. Normalt vill man att äggen nästan ska vara chokladbruna. Ett ägg väger normalt ungefär 65 gram från en normalstor Maranhöna och 40 gram för dvärgvarianten.

Ruvlusten hos en Maranhöna anses vara medelgod. Hönan ser efter sina kycklingar väl och de växer snabbt. Jämför man med andra hönsraser är Marankycklingar robusta och tåliga av sig. Även fast de blir fullt befjädrade relativt sent. Hönan börjar värpa efter ungefär 6 månader.

En Maran kan vara något skygg man de anses ha ett lugnt temperament.

Sitemap