1. Broby Hönsgård
  2. Höns
  3. Maran

Maran

En Maran är en kombinationsras, en god köttras såväl som en bra värphöna. Vill du ha en lugn hönsras är Maran ett bra alternativ. Härstammar från Frankrike. En höna börjar värpa redan efter 6 månader.

Maran
Maran

Hos Broby Hönsgård kan du köpa

Vit Maran

En Maran är en kombinationsras av det tyngre slaget. Vi har Vit Maran till salu som producerar ägg som väger ungefär 65 gram. Äggen har en mörkbrun skalfärg.

Kopparmaran

En Maran finns också som Kopparmaran, närmare bestämt svart koppar. Även en kopparfärgad Maran producerar ägg med en mörkbrun skalfärg som väger ungefär 65 gram.

Kontakta Monica på telefon 070-644 42 15 eller e-post mo_johannesson@hotmail.com

En Maran finns i flera olika färger. Fjäderdräktens färg kan vara blå/kopparfärgad, gul/laxfärgad, gökfärgad, ljus, spättad, svart, svart/kopparfärgad, vetefärgad eller vit. De vi har är vita eller i svart koppar.

Hönsrasen Maran är av den tyngre typen. Maranen är en kombinationsras. Det innebär att det är både en bra värphöna såväl som en god köttras. Rasen härstammar från den staden Marans, Charente-Maritime i Frankrike.

Utöver den sedvanliga Maranen finns det även en dvärgversion framavlad i Frankrike.

En höna väger mellan 2,5 och 3 kg medan en tupp väger ungefär 1 kg mer, mer specifikt 3,5 till 4 kg. Dvärgversionen av Maranen är små. De väger enbart 0,9 kg och 1 kg för höna respektive tupp.

Maranens ägg har en mörkbrun skalfärg. Normalt vill man att äggen nästan ska vara chokladbruna. Ett ägg väger normalt ungefär 65 gram från en normalstor Maranhöna och 40 gram för dvärgvarianten.

Ruvlusten hos en Maranhöna anses vara medelgod. Hönan ser efter sina kycklingar väl och de växer snabbt. Jämför man med andra hönsraser är Marankycklingar robusta och tåliga av sig. Även fast de blir fullt befjädrade relativt sent. Hönan börjar värpa efter ungefär 6 månader.

En Maran kan vara något skygg man de anses ha ett lugnt temperament.

I samarbete medKellfriGranngården