1. Broby Hönsgård
  2. Höns
  3. Maran

Maran

En Maran är en kombinationsras, en god köttras såväl som en bra värphöna. Vill du ha en lugn hönsras är Maran ett bra alternativ. Härstammar från Frankrike. En höna börjar värpa redan efter 6 månader.

Maran
Maran

Hos Broby Hönsgård kan du under säsong normalt köpa små kycklingar och ävelsägg av

Kopparmaran

En Maran finns också som Kopparmaran, närmare bestämt svart koppar. Även en kopparfärgad Maran producerar ägg med en mörkbrun skalfärg som väger ungefär 65 gram.

Monica har enbart vid speciella tillfällen vuxna hönor till salu. Normalt är det små kycklingar och avelsägg som kan erbjudas. Men det varierar efter säsong. Det är helt enkelt hönsen som styr.

Kontakta Monica på telefon 070-644 42 15 eller e-post mo_johannesson@hotmail.com

För att du ska förbereda dig för att ha höns och för att dina höns ska må bra finns det en del saker du behöver tänka på.

Vill du läsa mer om att skaffa höns rekommenderas du att läsa vår introducerande nybörjarguide för att skaffa höns.

Till dig som är intresserad av att skaffa materiel, hönshus, foder eller något annat som dina höns kan behöva finns det saker hos både Granngården och andra näthandlare.

Granngården

Granngårdenreklam

Granngården har ett brett sortiment av utrustning och foder till kycklingar, höns, ankor, gäss och kalkoner. Dem arbetar hela tiden med att utveckla och förbättra utbudet både för dig med några få djur och även för dig som har en större produktion.

Kellfri

Kellfrireklam

Du som hushåller höns och fjäderfä finner många stilrena, trevliga och praktiska lösningar hos Kellfri. Med erfarna arbetare och en lång historia i lantbruksbranschen, har dem ett bra sortiment.

Speciellt hönsfoder

Speciellt hönsfoderreklam

Vet Zoo erbjuder flertal olika foder som är speciellt framtagna till höns. Du kan till och med prenumerera på hönsfoder.

En Maran finns i flera olika färger. Fjäderdräktens färg kan vara blå/kopparfärgad, gul/laxfärgad, gökfärgad, ljus, spättad, svart, svart/kopparfärgad, vetefärgad eller vit. De vi har är vita eller i svart koppar.

Hönsrasen Maran är av den tyngre typen. Maranen är en kombinationsras. Det innebär att det är både en bra värphöna såväl som en god köttras. Rasen härstammar från den staden Marans, Charente-Maritime i Frankrike.

Utöver den sedvanliga Maranen finns det även en dvärgversion framavlad i Frankrike.

En höna väger mellan 2,5 och 3 kg medan en tupp väger ungefär 1 kg mer, mer specifikt 3,5 till 4 kg. Dvärgversionen av Maranen är små. De väger enbart 0,9 kg och 1 kg för höna respektive tupp.

Maranens ägg har en mörkbrun skalfärg. Normalt vill man att äggen nästan ska vara chokladbruna. Ett ägg väger normalt ungefär 65 gram från en normalstor Maranhöna och 40 gram för dvärgvarianten.

Ruvlusten hos en Maranhöna anses vara medelgod. Hönan ser efter sina kycklingar väl och de växer snabbt. Jämför man med andra hönsraser är Marankycklingar robusta och tåliga av sig. Även fast de blir fullt befjädrade relativt sent. Hönan börjar värpa efter ungefär 6 månader.

En Maran kan vara något skygg man de anses ha ett lugnt temperament.

I samarbete medKellfriGranngården