Kindahöns

Kindahöna är en välkänd höna bland den äldre befolkningen i Sverige. Många minns denna lilla svarta höna med håriga ben och en lustig kam från sin barndom.

För oss på Broby Hönsgård är det viktigt att du hittar rätt och bra information. Vi har därför sammanställt både inlägg och listor vi tycker ger bra information om relevanta ämnen.

reklam

Granngården

Granngården har ett brett sortiment av utrustning och foder till kycklingar, höns, ankor, gäss och kalkoner. Dem arbetar hela tiden med att utveckla och förbättra utbudet både för dig med några få djur och även för dig som har en större produktion.

Bole
reklam

Bole

Välmående höns är harmoniska höns! Hos Bole finns produkterna du behöver för att skapa en så trygg miljö som möjligt. Bole har allt för fågel- och äggproduktion. De har även delar eller kompletta hönsgårdar och en hel del tillbehör till utfordring.

reklam

Kellfri

Du som hushåller höns och fjäderfä finner många stilrena, trevliga och praktiska lösningar hos Kellfri. Med erfarna arbetare och en lång historia i lantbruksbranschen, är Kellfri nöjda med att presentera deras sortiment.

Foto av Svenska Lanthönsklubben Foto av Svenska Lanthönsklubben

Kindahöna är en välkänd höna bland den äldre befolkningen i Sverige. Många minns denna lilla svarta höna med håriga ben och en lustig kam från sin barndom. Den formades under fattiga förhållanden på torpen i Kindabygden i Östergötland. Det betydde att denna höna fick leta efter mat själv och klara sig utan kontinuerlig utfodring av torparen.

När Sverige blev rikare och de små torpen försvann ville man ha höns som värpte mer eller gav mer kött, vilket krävde foder. Detta gjorde att kindahönan i stort sett försvann. På 1950-talet fick en man vid namn Hans Ottosson i Västra Harg några livdjur från en flock i Västra Eneby socken.

Det är dessa som utgör grunden för dagens genbank. Svenska Lanthönsklubben startade detta arbete redan 1986. 2001 fick rasen status som lantras av Jordbruksverket. Före 2001 fanns inga statliga direktiv angående lantraser och deras bevarande i Sverige.

Fjäderfärgen domineras av svart samt vildteckning med inslag av andra färger i hals och sadel.

Vikter: höna 1,5 kg, tupp 2 kg, ägg 50g

Kindahönans utseende kännetecknas av den svarta färgen, lustiga kammen och de håriga benen. Namnet har rasen efter Kindabygden i Östergötland. Kindahönan är en medelstor ras där hönsen väger mellan 1,5-2 kg och tupparna upp till 2,5 kg. Kroppsformen är grov och robust.

De flesta har benbefjädring. Ben- och näbbfärg varierar. Öronskivorna är oftast röda med mer eller mindre inslag av vitt. Kammen är liten till medelstor och kamformen är enkel. Fjäderfärgen varierar men vanligast förekommande är svart. Fjäderstrukturen är slät eller ullig.

Kindahönan är en av de lantraser som uppvisar starkast ruvlust. Kindahönan är en lokal hönsstam som kommer från en gård i Västra Harg i Östergötland. Rasen bevaras av Svenska Lanthönsklubben Antalet registrerade djur inom genbanksverksamheten var år 2012, 303 tuppar och 1169 hönor.

Lantrashönsen är effektiva i ett självhushåll. De växer ganska långsamt, värper måttligt och ruvar fram sina kycklingar på ett bra sätt.

Källa: Jordbruksverket

Sitemap