1. Broby Hönsgård
  2. Höns
  3. Holländsk vithätta

Holländsk vithätta

Holländsk vithätta härstammar från Holland och är en lätt hönsras. Den är ett säreget utseende med en stor och rundad hätta. Värper vita ägg som väger ungefär 45 gram.

Holländsk vithätta
Holländsk vithätta

För att du ska förbereda dig för att ha höns och för att dina höns ska må bra finns det en del saker du behöver tänka på.

Vill du läsa mer om att skaffa höns rekommenderas du att läsa vår introducerande nybörjarguide för att skaffa höns.

Till dig som är intresserad av att skaffa materiel, hönshus, foder eller något annat som dina höns kan behöva finns det saker hos både Granngården och andra näthandlare.

Granngården

Granngårdenreklam

Granngården har ett brett sortiment av utrustning och foder till kycklingar, höns, ankor, gäss och kalkoner. Dem arbetar hela tiden med att utveckla och förbättra utbudet både för dig med några få djur och även för dig som har en större produktion.

Kellfri

Kellfrireklam

Du som hushåller höns och fjäderfä finner många stilrena, trevliga och praktiska lösningar hos Kellfri. Med erfarna arbetare och en lång historia i lantbruksbranschen, har dem ett bra sortiment.

Speciellt hönsfoder

Speciellt hönsfoderreklam

Vet Zoo erbjuder flertal olika foder som är speciellt framtagna till höns. Du kan till och med prenumerera på hönsfoder.

En Holländsk vithätta kom från Östersjöområdet redan under medeltiden. Den har sitt ursprung från Holland, varav namnet.

Hönsrasen har ett säreget utseende där hönorna har en stor och rundad hätta. Tupparnas hätta är något spretigare än hönornas, men i stora drag liknande.

Höna av Holländsk vithätta väger normalt ungefär 1,5 kg medan en tupp omkring 2 kilogram. Holländsk vithätta dvärg finns också. Dvärg väger ungefär 800 gram och 900 gram för en höna respektive tupp.

Den Holländska vithättan värper vita ägg som väger ungefär 45 gram för en höna av den stora varianten. Dvärgvariantens ägg väger lite mindre, ungefär 40 gram. Hönornas ruvlust är av varierande natur. Normalt har de goda värpegenskaper tack vare att de ser efter sina kycklingar väl.

Denna hönsras finns i flera färgvarianter. Holländsk vithättas färg delas upp i beroende på om de har vit eller en svart hätta ävensom om hättan är i samma färg som resterande del av kroppen.

De med vit hätta kan ha blå, gökfärgad, kanttecknad, svart, svart/vittfläckig eller vit kropp. De med svart hätta har normalt enbart vit kropp. Helkroppsfärgade kan normalt komma i blå/kanttecknad, gökfärgad, svart eller svart/vitfläckig färg.

Till sättet är Holländsk vithätta är normalt lätt att få tam. Den är sällan aggressiv mot andra höns. Däremot upplevs den ibland som lite flaxig och nervös av sig. En anledning till detta är troligen att rasens stora hätta begränsar hönsens synfält, varför individerna lättare kan överraskas av exempelvis en människa som plötsligt dyker upp i deras närhet.

I samarbete medKellfriGranngården