1. Broby Hönsgård
  2. Höns
  3. Hedemorahöns

Hedemorahöns

Hedemorahöns kommer från Dalarna och är en svensk hönsras. Hedemora är i relation till andra tamhöns medelstor. Den är härdig tack vare sin täta och dunrika fjäderdräkt.

Hedemorahöns, bild av Mikael Lindmark
Hedemorahöns, bild av Mikael Lindmark

Hos Broby Hönsgård kan du under säsong normalt köpa små kycklingar och ävelsägg av

Hedemorahöns

Våra Hedemorahöns till salu är en medelstor hönsras. Den är härdig tack vare sin täta och dunrika fjäderdräkt. Kan lägga upp till 150 ägg per år.

Monica har enbart vid speciella tillfällen vuxna hönor till salu. Normalt är det små kycklingar och avelsägg som kan erbjudas. Men det varierar efter säsong. Det är helt enkelt hönsen som styr.

Kontakta Monica på telefon 070-644 42 15 eller e-post mo_johannesson@hotmail.com

För att du ska förbereda dig för att ha höns och för att dina höns ska må bra finns det en del saker du behöver tänka på.

Vill du läsa mer om att skaffa höns rekommenderas du att läsa vår introducerande nybörjarguide för att skaffa höns.

Till dig som är intresserad av att skaffa materiel, hönshus, foder eller något annat som dina höns kan behöva finns det saker hos både Granngården och andra näthandlare.

Granngården

Granngårdenreklam

Granngården har ett brett sortiment av utrustning och foder till kycklingar, höns, ankor, gäss och kalkoner. Dem arbetar hela tiden med att utveckla och förbättra utbudet både för dig med några få djur och även för dig som har en större produktion.

Kellfri

Kellfrireklam

Du som hushåller höns och fjäderfä finner många stilrena, trevliga och praktiska lösningar hos Kellfri. Med erfarna arbetare och en lång historia i lantbruksbranschen, har dem ett bra sortiment.

Speciellt hönsfoder

Speciellt hönsfoderreklam

Vet Zoo erbjuder flertal olika foder som är speciellt framtagna till höns. Du kan till och med prenumerera på hönsfoder.

Hedemorahöns kommer från Dalarna och är en svensk hönsras. Hedemora är i relation till andra tamhöns medelstor. Den är härdig tack vare sin täta och dunrika fjäderdräkt. Hedemorahöns har en tät och tjock underull.

Till utseendet kan Hedemorahönan ha olika färgkombinationer. Svart, vitt, blått och vild/vete. Färgen på Hedemorahöns kam, näbb och ben kan ofta också variera men har normalt inslag av svart eller blå färg.

Hönsrasen ha en tät och dunig fjäderdräkt. Troligtvis som ett led i att anpassa sig till det kallare nordliga klimat de är framavlade i och framavlade för. Hedemorahöns lår är befjädrade, somliga har även befjädrade ben. Hönsrasen har en relativt låg kam.

Genom att de har en något rund form tack vare deras välfyllda fjäderdräkt ser Hedemorahöns relativt tunga ut. Men det är dem inte. En höna väger normalt någonstans mellan 1,5 kilogram och 2 kilogram. En tupp väger snäppet mer med omkring 2 - 2,5 kg.

Till beteendet är Hedemorahöns relativt lugna och uppfattas som ganska orädda. De har en god ruvförmåga och dem tar väl hand om sina kycklingar. Äggen har ljust brunaktig skalfärg och väger ungefär 55 gram. En ej ruvande höna kan lägga cirka 150 ägg per år.

Hedemorahönan var nära på att försvinna på 1970-talet. Det var under denna tiden populärt att korsa svenska lanthöns med värphybrider.

Viola Forsberg i Sandviken fick 1982 höns från en granngård till hennes föräldrar. Dessa höns anses utgöra grunden för dagens genbank.

I samarbete medKellfriGranngården