Bohuslän-Dals svarthöna

Bohuslän-Dals svarthöna är en hönsras som tros ha förts från Moçambique till Norge någon gång under 1600-talet av sjöfarare.

För oss på Broby Hönsgård är det viktigt att du hittar rätt och bra information. Vi har därför sammanställt både inlägg och listor vi tycker ger bra information om relevanta ämnen.

reklam

Granngården

Granngården har ett brett sortiment av utrustning och foder till kycklingar, höns, ankor, gäss och kalkoner. Dem arbetar hela tiden med att utveckla och förbättra utbudet både för dig med några få djur och även för dig som har en större produktion.

Bole
reklam

Bole

Välmående höns är harmoniska höns! Hos Bole finns produkterna du behöver för att skapa en så trygg miljö som möjligt. Bole har allt för fågel- och äggproduktion. De har även delar eller kompletta hönsgårdar och en hel del tillbehör till utfordring.

reklam

Kellfri

Du som hushåller höns och fjäderfä finner många stilrena, trevliga och praktiska lösningar hos Kellfri. Med erfarna arbetare och en lång historia i lantbruksbranschen, är Kellfri nöjda med att presentera deras sortiment.

Bohuslän-Dals svarthöna av Freyja Imsland Bohuslän-Dals svarthöna av Freyja Imsland

Bohuslän-Dals svarthöna är en hönsras som tros ha förts från Moçambique till Norge någon gång under 1600-talet av sjöfarare. Därefter har rasen anpassat sig till det nordiska klimatet. Men den har fortfarande kvar den särprägeln att köttet är mörkfärgat.

Dess nuvarande form har fått lantrasstatus och alla svenska genbanksregistrerade besättningar härstammar från en flock som kom till Sverige vid sekelskiftet. År 1956 köptes denna flock av två bröder i Bullarebygd. Svenska Lanthönsklubben har bevarat denna ras i genbank sedan 1991.

En tupp kan väga uppemot 2 kg medan en höna som mest väger 1,5 kg. Äggen är små med stor gula och väger 38-48 gram. Svarthöns flyger gärna.

Den mörka pigmenteringen av hud och kött hos Bohuslän-Dals svarthöna har visat sig beror på en viss typ av variation i genen EDN3.

Sitemap