Bjurholmshöna

Bjurholmshöna är Sveriges nordligaste lantrashöna och hittades i Sveriges minsta kommun Bjurholm. Fyndet av rasen offentliggjordes i januari 2013.

För oss på Broby Hönsgård är det viktigt att du hittar rätt och bra information. Vi har därför sammanställt både inlägg och listor vi tycker ger bra information om relevanta ämnen.

reklam

Granngården

Granngården har ett brett sortiment av utrustning och foder till kycklingar, höns, ankor, gäss och kalkoner. Dem arbetar hela tiden med att utveckla och förbättra utbudet både för dig med några få djur och även för dig som har en större produktion.

Bole
reklam

Bole

Välmående höns är harmoniska höns! Hos Bole finns produkterna du behöver för att skapa en så trygg miljö som möjligt. Bole har allt för fågel- och äggproduktion. De har även delar eller kompletta hönsgårdar och en hel del tillbehör till utfordring.

reklam

Kellfri

Du som hushåller höns och fjäderfä finner många stilrena, trevliga och praktiska lösningar hos Kellfri. Med erfarna arbetare och en lång historia i lantbruksbranschen, är Kellfri nöjda med att presentera deras sortiment.

Bjurholmshöna Bjurholmshöna

Bjurholmshöna är Sveriges nordligaste lantrashöna och hittades i Sveriges minsta kommun Bjurholm. Fyndet av rasen offentliggjordes i januari 2013.

I samband med offentliggörandet meddelades också att hönorna bott på samma gård i Bjurholms socken, Västerbottens län (Ångermanland), Sverige, i ca 120 år. Anledningen till att hönorna betraktas som en ny ras, som tidigare ej varit känd, är att de varit isolerade på gården och därför kan ses som en rest av den gamla lantrashönan som fanns i Västerbottens inland på 1800-talet och tidigare.

Forskare ser trots isoleringen ändå rasen som frisk och anpassad till klimatet i norra Sverige. Bjurholmshönan är färgmässigt varierad och värper som en normal lantrashöna.

Sitemap