1. Broby Hönsgård
  2. Höns
  3. Barnevelder

Barnevelder

Barnevelder är en tung hönsras från Nederländerna och framavlades i början av 1900-talet. Barneveldern är en tålig och bra värpras som lägger bruna ägg.

Barnevelder
Barnevelder

För att du ska förbereda dig för att ha höns och för att dina höns ska må bra finns det en del saker du behöver tänka på.

Vill du läsa mer om att skaffa höns rekommenderas du att läsa vår introducerande nybörjarguide för att skaffa höns.

Till dig som är intresserad av att skaffa materiel, hönshus, foder eller något annat som dina höns kan behöva finns det saker hos både Granngården och andra näthandlare.

Granngården

Granngårdenreklam

Granngården har ett brett sortiment av utrustning och foder till kycklingar, höns, ankor, gäss och kalkoner. Dem arbetar hela tiden med att utveckla och förbättra utbudet både för dig med några få djur och även för dig som har en större produktion.

Kellfri

Kellfrireklam

Du som hushåller höns och fjäderfä finner många stilrena, trevliga och praktiska lösningar hos Kellfri. Med erfarna arbetare och en lång historia i lantbruksbranschen, har dem ett bra sortiment.

Speciellt hönsfoder

Speciellt hönsfoderreklam

Vet Zoo erbjuder flertal olika foder som är speciellt framtagna till höns. Du kan till och med prenumerera på hönsfoder.

En Barnevelder är klassad som en tung hönsras. En höna av stor sort väger cirka 2,5 kg medan en tupp väger 3,5 kilogram.

Barnevelder Dvärg väger en hel del mindre. Hönan väger för dvärgvarianten ungefär 1 kg medan tuppen väger snäppet mer på 1,1 kg.

Det är en tung hönsras som ursprungligen kommer från Nederländerna, från byn Barneveld. Den framavlades i början av 1900-talet.

Barnevelders läger bruna ägg och det är en tålig och bra värpras.

Äggen från en stor höna väger cirka 60 gram medan dvärgvariantens ägg väger cirka 40 gram. De har en relativt svag ruvlust, men kan ibland vilja ruva fram kycklingar.

Barnevelder är en snabbvuxen hönsras. Däremot kan det ta tid innan kycklingarna blir fullt befjädrade och kan därför behöva lite mer värme än normalt.

En höns börjar normalt värpa när de är 6-7 månader gamla.

Barnevelder höns säljes runtom i Sverige och men kan ibland vara lite svåra att få tag på.

Hönsrasen kan komma i ett gäng olika färgteckningar; vit, svart, blå/dubbelkanttecknad, rapphönsfärgad, blå/rapphönsfärgad, dubbelkanttecknad och mörkbrun.

I samarbete medKellfriGranngården