Wyandotte

Wyandotte härstammar från Amerika och framavlades under 1870-talet. Namngiven efter en indianstam. Wyandotte är en kombinationsras som lämpar sig bra som höns för ägg- såväl som för köttproduktion.

Wyandotte

Wyandotte

Granngården

Granngården

Välmående höns är harmoniska höns! Hos Granngården finns produkterna du behöver för att skapa en så trygg miljö som möjligt. Granngården har det mesta för fäderfä och äggproduktion.

Wyandotte härstammar från Amerika och framavlades under 1880-talet. Namngiven efter en indianstam. Wyandotte är en kombinationsras. Det vill säga att det är en bra hönsras för både ägg- såväl som för köttproduktion.

Den första varianten var silverrandig och denna introducerades i ”American Standard of Perfection” 1883. Det var också den här varianten som fördes över till Storbritannien vid samma tidpunkt.

Vad hönsrasen avlades fram från är fortfarande ett mysterium. Troligtvis användes silver Hamburgs och mörka Brahmans i det inledande skedet att avla fram det som idag är Wyandotte. Hamburg användes förmodligen för deras roskam och Bahman för färgen.

Innan Wyandotte accepterades i den amerikanska standarden kallades den Sebright Cochin eller American Sebright.

Guldrandig Wyandotte avlades fram genom att korsa silverrandiga med guldrandiga Hamburg och Cochin-hanar.

Wyandotte har under en längre period ansetts vara utrotningshotad. År 2015 var den som ”recovering” hos American Livestock Conservancy och år 2016 uppdaterades detta ytterligare. År 2016 ansågs Wyandotte inte längre ligga under någon risk och togs därför bort från deras prioriteringslista. I Tyskland är Wyandotte klassad under kategori 4, ”alert”.

Hönsrasen är en relativt stor ras. En höna väger omkring 3,1 kilogram medan en tupp väger cirka 3,8 kg. Bröstet är djupt, fullt och rundat. Wyandottes kropp är mellanlång men bred.

Wyandotte dvärg finns också som variant. Dvärgvariant framavlades i Tyskland, Storbritannien och Nederländerna. En tupp av dvärg-Wyandotte väger ungefär 1,2 kg medan en höna väger cirka 1 kilogram.

Äggen från en stor höna har brun skalfärg och väger normalt 55-60 gram. Dvärgens ägg har ljusbrun till rosaaktig färg på skalet och väger runt 35 gram.

En Wyandotte har normalt ett lugnt temperament. Hönsrasen flyger inte speciellt bra. Därför är dem enkla att hålla i ett hönshus. Rasen har ibland dålig befruktning men hönorna ruvar gärna och ser efter sina kycklingar väl.

Wyandotte kan komma i många olika färger. I USA finns det enbart 9 godkända färger enligt Standard of Perfection of the American Poultry Associasion. I europa finns det ungefär 30 färger.