Nakenhalsade

Nakelhalsade hönsrasen är en lätt hönsras med en medelmåttig ruvlust. Den kännetecknas för sitt säregna utseende, men en fjäderfri hals. Nakenhalsade är sociala och lätta att få tama.

Ett gäng Nakenhalsade höns
Bole

Bole

Välmående höns är harmoniska höns! Hos Bole finns produkterna du behöver för att skapa en så trygg miljö som möjligt. Bole har allt för fågel- och äggproduktion. De har även delar eller kompletta hönsgårdar och en hel del tillbehör till utfordring.

Den har ett okänt ursprung, men avlades fram i bland annat Tyskland. Den är inte lämplig att ha utomhus i kyla, men är ändå en tuff hönsras. Den Nakenhalsade Dvärgrasen har ägg av vit skalfärg, och är ganska små (ungefär 30 gr). Väldigt sociala och lätta att få tama.

Den Nakenhalsade rasen är en lätt hönsras. Den avlades fram i bland annat Tyskland. Den visades för första gången på en uställning i Wien år 1875. Nakenhalsad har ett speciellt utseende tack vare sin fjäderlösa hals och även delvis på sitt bröst.

I Tyskland tog man även fram en dvärgvariant av Nakenhalsad.

Hönsrasen finns i ett gäng olika färgvarianter på fjäderdräkten; blå/kanttecknad, brun, grå/vågrandig, gul, guldhalsad, röd, silver/svartfläckig, svart och vit.

En lite speciell företeelse är att om hönsen är upphetsade eller om de har vistats i solen blir halsen mer rödaktig. På grund av den fjäderlösa halsen är Nakenhalsade inte lämpade för utevistelse i kyla. Men annars är det än härdig hönsras.

Den storas rasens hönor väger 2 till 2,5 kg medan en tupp väger 2,5 till 3 kg. För dvärgversionen väger hönorna ungefär 700 gram medan en tupp 800 gram.

Nakenhalsades ägg har olika färg beroende på om de är av den större rasen eller om de är dvärgvarianten. Den större variantens ägg har gulaktig skalfärg och de väger normalt ungefär 55 gram. Nakenhalsad dvärg har däremot ägg av vit skalfärg och som väger cirka 30 gram.

Hönorna anses ha medelmåttig ruvlust. Om en höna ruvar fram kycklingar ser hon efter kycklingarna väl. Nakenhalsade kycklingar saknar också fjädrar på halsen. De har dock en liten krans av fjädrar på huvudet.

Nakenhalsade höns anses ha ett lugnt temperament för att vara en lätt hönsras. Den anses också vara lätt att få tam.