Kindahöns

Den äldre befolkningen i Sverige känner väl till Kindahönan eftersom den formades under fattiga förhållanden i Kindabygden i Östergötland. Hönan fick på grund av den fattiga situationen uppsöka föda på egen hand. 

Eftersom att Kindahöns är relativt små för att inte vara en dvärgvariant dog intresset ut för denna hönsras under tiden då Sverige blev rikare. Man ville ha djur som gav mer föda, både i form av kötthöns och deras ägg. 

Tack vare att Hans Ottosson i Västra Harg fick några Kindahöns från en flock i Västra Eneby har denna ras bevarats av Svenska Lanthönsklubben. 

Fjäderfärgen domineras av svart samt vildteckning med inslag av andra färger i hals och sadel.

Vikter: höna 1,5 kg, tupp 2 kg, ägg 50g

Den lustiga kammen, håriga benen, svarta färgen och en robust kroppsform är det som kännetecknar Kindahönans utseende. Deras fjädrar är ofta släta eller ulliga. Rasens namn kommer efter att den har sitt ursprung i Östergötland, närmare bestämt i Kindabygden. Rasen bevaras av Svenska Lanthönsklubben och kommer ursprungligen från en gård i Västra Harg i Östergötland. 

Det är en medelstor ras där tupparna kan väga upp till 2,5 kg och hönan någonstans mellan 1,5 och 2 kg. 

Även om färgen på ben och näbb kan variera har de flesta fjädrar på sina ben. Öronskivorna är normalt röda. Kan ha lite vitt i sig. Själva kammen är ofta svart och enkel och inte särskilt stor. 

Antalet registrerade djur inom genbanksverksamheten var år 2012, 303 tuppar och 1169 hönor.

Källa: Jordbruksverket

Bild: Kindahöna Av Udo Schröter – Eget arbete, CC BY-SA 3.0