Hedemorahöns

Hedemorahöns kommer från Dalarna och är en svensk hönsras. Hedemora är i relation till andra tamhöns medelstor. Den är härdig tack vare sin täta och dunrika fjäderdräkt.

Hedemorahöns, bild av Mikael Lindmark - Eget arbete, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2306558

Hedemorahöns, bild av Mikael Lindmark - Eget arbete, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2306558

Granngården

Granngården

Välmående höns är harmoniska höns! Hos Granngården finns produkterna du behöver för att skapa en så trygg miljö som möjligt. Granngården har det mesta för fäderfä och äggproduktion.

Hedemorahöns är en svensk hönsras och kommer ursprungligen från Dalarna. Jämfört med andra tamhöns är Hedemorahönsrasen medelstor. Tack vare sin dunrika och täta fjäderdräkt är den härdig och klarar av det kallare klimatet som Sverige har. 

Till utseendet kan Hedemorahönan ha olika färgkombinationer. Svart, vitt, blått och vild/vete. Färgen på Hedemorahöns kam, näbb och ben kan ofta också variera men har normalt inslag av svart eller blå färg.

Hedemorahöns lår är befjädrade, somliga har även befjädrade ben. Hönsrasen har en relativt låg kam.

Genom att de har en något rund form tack vare deras välfyllda fjäderdräkt ser Hedemorahöns relativt tunga ut. Men det är dem inte. En höna väger normalt någonstans mellan 1,5 kilogram och 2 kilogram. En tupp väger snäppet mer med omkring 2 – 2,5 kg.

Till beteendet är Hedemorahöns relativt lugna och uppfattas som ganska orädda. De har en god ruvförmåga och dem tar väl hand om sina kycklingar. Äggen har ljust brunaktig skalfärg och väger ungefär 55 gram. En ej ruvande höna kan lägga cirka 150 ägg per år.

Hedemorahönan var nära på att försvinna på 1970-talet. Det var under denna tiden populärt att korsa svenska lanthöns med värphybrider.

Det skrivs om att Viola Forsberg i Sandviken fick 1982 höns från en granngård till hennes föräldrar. Dessa höns anses utgöra grunden för dagens genbank.