Bohuslän-Dals svarthöna

Bohuslän-Dals svarthöna tror man har förts till Norge hela vägen från Moçambique under 1600-talet. Sedan dess har hönsrasen anpassat sig till det nordiska klimatet, som i sig skiljer sig markant från det i Moçambique. 

Svarthönans utseende visar sig fortfarande genom att köttet är mörkfärgat. Den har en fin svart färg som inte enbart syns på köttet utan också på fjädrar, ben, näbb och hud. Färgen på kammen kan variera, men normalt är den svart och i enstaka fall röd. Det är en hotad hönsras. 

Även om hönsrasen troligtvis har förändrats sedan den fördes till norden på 1600-talet har den nuvarande formen fått lantrasstatus och bevaras därför av Svenska Lanthösklubben sedan år 1991. Under 1800-talet sägs det att rasen breds till Bohuslän och Dalsland, varav nuvarande namn har sitt ursprung.

En tupp kan väga uppemot 2 kg medan en höna som mest väger 1,5 kg. Äggen är små med stor gula och väger 38-48 gram. Svarthöns flyger gärna.

Den mörka pigmenteringen av hud och kött hos Bohuslän-Dals svarthöna har visat sig beror på en viss typ av variation i genen EDN3.

Bild: Freyja Imsland

Källa: Nordens Ark

Källa: Smaka Sverige