Barnevelder

Barnevelder är en tung hönsras från Nederländerna och framavlades i början av 1900-talet. Barneveldern är en tålig och bra värpras som lägger bruna ägg.

Barnevelder
Bole

Bole

Välmående höns är harmoniska höns! Hos Bole finns produkterna du behöver för att skapa en så trygg miljö som möjligt. Bole har allt för fågel- och äggproduktion. De har även delar eller kompletta hönsgårdar och en hel del tillbehör till utfordring.

En Barnevelder är klassad som en tung hönsras. En höna av stor sort väger cirka 2,5 kg medan en tupp väger 3,5 kilogram.

Barnevelder Dvärg väger en hel del mindre. Hönan väger för dvärgvarianten ungefär 1 kg medan tuppen väger snäppet mer på 1,1 kg.

Det är en tung hönsras som ursprungligen kommer från Nederländerna, från byn Barneveld. Den framavlades i början av 1900-talet.

Barnevelders läger bruna ägg och det är en tålig och bra värpras.

Äggen från en stor höna väger cirka 60 gram medan dvärgvariantens ägg väger cirka 40 gram. De har en relativt svag ruvlust, men kan ibland vilja ruva fram kycklingar.

Barnevelder är en snabbvuxen hönsras. Däremot kan det ta tid innan kycklingarna blir fullt befjädrade och kan därför behöva lite mer värme än normalt.

En höns börjar normalt värpa när de är 6-7 månader gamla.

Barnevelder höns säljes runtom i Sverige och men kan ibland vara lite svåra att få tag på.

Hönsrasen kan komma i ett gäng olika färgteckningar; vit, svart, blå/dubbelkanttecknad, rapphönsfärgad, blå/rapphönsfärgad, dubbelkanttecknad och mörkbrun.