Australorp

Australorp härstammar från Australien och kom till Sverige på 1940-talet. En svensk Australorp är framavlad från bland annat svart orpington. Det är därifrån den har fått sitt namn.

En Australorp är normalt en bra hushållshöna. Det finns sedermera också en dvärgvariant av Australorp. Denna kommer från Tyskland.

Rasen är både en bra köttras och en god värpras. Hönornas ruvlust är dock inte särskild stark, jämfört med andra sedvanliga hönsraser. Men ibland är de villiga att ruva fram kycklingar.

Hönorna är normalt sett mindre bra på att se efter deras avkommor. Men Australorps kycklingar är snabbvuxna och blir fullt befjädrade tidigt.

Australorp
Australorp

Tittar vi på hur en Australorp ser ut hittar vi tre oliga färgvarianter; svart, vit eller blå kanttecknad. En höna väger cirka 2,5 kg medan en tupp väger ungefär 1 kg mer (3,5 kg). Australorps ägg väger normalt sett cirka 55 gram.

Australorp dvärg väger rimligtvis mindre än de normalstora. En sådan höna väger omkring 800 gram och en tupp cirka 1 kg. Dvärgvariantens ägg väger normalt sett ungefär 35 gram.

Australorp har ägg med en ljusbrun skalfärg.