Hönsraser i Sverige - Populära raser

Höns eller tamhöna är en populär typ av fjäderfä. Höns kan användas för kött- och äggproduktion. För att inte nämna utställning. Botanisera dig om svenska hönsraser.

Hönsraser i Sverige

Hönsraser i Sverige

Bole

Bole

Välmående höns är harmoniska höns! Hos Bole finns produkterna du behöver för att skapa en så trygg miljö som möjligt. Bole har allt för fågel- och äggproduktion. De har även delar eller kompletta hönsgårdar och en hel del tillbehör till utfordring.

Hönsraser i Sverige

Att ha höns är underbart. Bläddra bland mängder med hönsraser och få inspiration till att utöka och avla. Höns kan ha olikfärgade fjäderdräkter. Det finns nog inte en lista som är tillräckligt lång för att namnge alla möjliga färgkombinationer. Många är dem!

Olika hönsraserna uppvisar stor skillnad i utseende. Dvärghöns kan väga ner till några få hg och endast vara ett par decimeter långa. Samtidigt som hönsrasen Brahman kan väga upp till 5 kg och vara 75 cm hög.

De flesta tuppar kännetecknas av en mer eller mindre kraftfull kam som kan skilja sig mellan olika hönsraser. Under tuppens haka finns det mer hängande flikar än hos hönorna. Tuppar har också ofta nakna kinder.

Hos honan är kam, slör, stjärttäckfjädrar och sporrar oftast mindre utvecklade.

Silverudds Blå Av Ceciliaw79 - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93415356

Silverudds Blå

Silverudds blå har ofta svart, blå och spättad fjäderdräkt. Silverudds blå har en varierande storlek och värper gröna ägg. Framavlades under 1980-talet av Martin Silverudd.

Läs mer
Welsumer - Foto tagen av Josh Larios, Seattle, US

Welsumer

Welsumer är en tung hönsras som kommer från Nederländerna där den avlades fram i slutet av 1800-talet och namngavs efter staden Welsum.

Läs mer
Vorwerk av Rimshot

Vorwerk

Vorwerk är en lätt hönsras från Hamburg i Tyskland. Det avlades fram i början av 1900-talet av Oskar Vorwerk, köpman och fjäderfäuppfödare.

Läs mer
Faverolle, bild Stephen Jones

Faverolle

Faverolle är en tung hönsras från Frankrike, uppkallad efter byn Faverolles utanför Paris. Det finns även en dvärgvariant av rasen, framavlad på 1920-talet i Tyskland.

Läs mer
Hönsrasen Wyandotte

Wyandotte

Wyandotte härstammar från Amerika och framavlades under 1870-talet. Namngiven efter en indianstam. Wyandotte är en kombinationsras som lämpar sig bra som höns för ägg- såväl som för köttproduktion.

Läs mer
Ett gäng Maraner

Maran

En Maran är en kombinationsras, en god köttras såväl som en bra värphöna. Vill du ha en lugn hönsras är Maran ett bra alternativ. Härstammar från Frankrike. En höna börjar värpa redan efter 6 månader.

Läs mer
Hedemorahöns, bild av Mikael Lindmark

Hedemorahöns

Hedemorahöns kommer från Dalarna och är en svensk hönsras. Hedemora är i relation till andra tamhöns medelstor. Den är härdig tack vare sin täta och dunrika fjäderdräkt.

Läs mer
Hönsrasen Orpington

Orpington

Orpington är framavlad i Storbritannien på asiatiska hönsraser. Både bra köttras och god värpras med en stark ruvlust. Orpington kan ruva upp till tre kullar med kycklingar per år.

Läs mer
Dvärgkochin

Dvärgkochin

Dvärgkochin är en urdvärg som ursprungligen kommer från Kina. Det är en tålig och robust hönsras och ger till utseendet ett kompakt intryck. Äggen väger ungefär 30 gram.

Läs mer
Lohman eller också kallade Lohmann höns

Lohman

Lohman anses vara världens mest effektiva värphybrid. Lohman finns i både vit och brun färgteckning. En Lohman värper ungefär 340 ägg per år. Det är en modern värphybrid.

Läs mer
Australorp spatserar

Australorp

Australorp härstammar ursprungligen från Australien är normalt en bra hushållshöna. Den är delvis framavlad från svart Orpington. Australorp är både en bra köttras såväl som en god värpras.

Läs mer
Skånska Blommehöns

Skånska Blommehöns

Skånska Blommehöns härstammar från skåne. Det är den största svenska hönslantrasen. Det är en trevlig med något flaxig hönsras. Producerar ägg som väger ungefär 60 gram.

Läs mer
Ett gäng Nakenhalsade höns

Nakenhalsade

Nakelhalsade hönsrasen är en lätt hönsras med en medelmåttig ruvlust. Den kännetecknas för sitt säregna utseende, men en fjäderfri hals. Nakenhalsade är sociala och lätta att få tama.

Läs mer
Två Holländsk Vithätta

Holländsk vithätta

Holländsk vithätta härstammar från Holland och är en lätt hönsras. Den är ett säreget utseende med en stor och rundad hätta. Värper vita ägg som väger ungefär 45 gram.

Läs mer
Barnevelder

Barnevelder

Barnevelder är en tung hönsras från Nederländerna och framavlades i början av 1900-talet. Barneveldern är en tålig och bra värpras som lägger bruna ägg.

Läs mer
Rhode Island Red

Rhode Island Red

Rhode Island red är en tung hönsras namngiven efter den amerikanska delstaten Rhode Island och efter sin mycket speciella mörkt röda färg. Det är en utmärkt kött- och värpras.

Läs mer
New Hampshire

New Hampshire

New Hampshire är en tung hönsras från den amerikanska delstaten New Hampshire. Rasen avlades fram ur bland annat Rhode Island red på 1930-talet, i syfte att vara både en bra värpras och en bra köttras samtidigt som den även skulle vara snabbvuxen.

Läs mer
Bjurholmshöna

Bjurholmshöna

Bjurholmshöna är Sveriges nordligaste lantrashöna och hittades i Sveriges minsta kommun Bjurholm. Fyndet av rasen offentliggjordes i januari 2013.

Läs mer
Öländsk dvärghöna

Öländsk dvärghöna

Öländsk dvärghöna härstammar troligen från de dvärghöns som förr kallades trädgårdshöns av engelsk härkomst. De engelska hönsen var förmodligen upphovet till standardrasen Mille Fleur.

Läs mer
Orusthöns av Tom Svensson

Orusthöna

Orusthöna är en hotad svensk lantrashöna. Det finns i dag bara omkring 500 djur kvar.

Läs mer
Bohuslän-Dals svarthöna av Freyja Imsland

Bohuslän-Dals svarthöna

Bohuslän-Dals svarthöna är en hönsras som tros ha förts från Moçambique till Norge någon gång under 1600-talet av sjöfarare.

Läs mer
Kindahöns

Kindahöns

Kindahöna är en välkänd höna bland den äldre befolkningen i Sverige. Många minns denna lilla svarta höna med håriga ben och en lustig kam från sin barndom.

Läs mer
Åsbohöns

Åsbohöns

Åsbohöna är en hönsras som härstammar från de småländska och nordskånska skogsbygderna. Åsbohönan har med tiden formats efter denna trakts historiska och lokala förutsättningar.

Läs mer