Hönsraser till salu

Höns eller tamhöna är en populär typ av fjäderfä. Höns kan användas för kött- och äggproduktion. För att inte nämna utställning. Botanisera dig om några svenska hönsraser.

Australorp

Australorp

Bole

Bole

Välmående höns är harmoniska höns! Hos Bole finns produkterna du behöver för att skapa en så trygg miljö som möjligt. Bole har allt för fågel- och äggproduktion. De har även delar eller kompletta hönsgårdar och en hel del tillbehör till utfordring.

Hönsraser till salu

Att ha höns är underbart. Bläddra bland mängder med hönsraser och få inspiration till att utöka och avla. Höns kan ha olikfärgade fjäderdräkter. Det finns nog inte en lista som är tillräckligt lång för att namnge alla möjliga färgkombinationer. Många är dem!

Wyandotte

Wyandotte

Olika hönsraserna uppvisar stor skillnad i utseende. Dvärghöns kan väga ner till några få hg och endast vara ett par decimeter långa. Samtidigt som hönsrasen Brahman kan väga upp till 5 kg och vara 75 cm hög.

De flesta tuppar kännetecknas av en mer eller mindre kraftfull kam som kan skilja sig mellan olika hönsraser. Under tuppens haka finns det mer hängande flikar än hos hönorna. Tuppar har också ofta nakna kinder.

Hos honan är kam, slör, stjärttäckfjädrar och sporrar oftast mindre utvecklade.

Australorp

Australorp

Australorp härstammar ursprungligen från Australien är normalt en bra hushållshöna. Den är delvis framavlad från svart Orpington. Australorp är både en bra köttras såväl som en god värpras.

Lohman Av Konstantin Nikiforov - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27836629

Avkomma från Brun Lohman

Lohman anses vara världens mest effektiva värphybrid. Lohman finns i både vit och brun färgteckning. En Lohman värper ungefär 340 ägg per år. Det är en modern värphybrid.

Gul Orpington

Gul Orpington

Orpington är framavlad i Storbritannien på asiatiska hönsraser. Både bra köttras och god värpras med en stark ruvlust. Orpington kan ruva upp till tre kullar med kycklingar per år.

Hedemorahöns, bild av Mikael Lindmark - Eget arbete, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2306558

Hedemorahöns

Hedemorahöns kommer från Dalarna och är en svensk hönsras. Hedemora är i relation till andra tamhöns medelstor. Den är härdig tack vare sin täta och dunrika fjäderdräkt.

Kopparmaran

Kopparmaran

En Maran är en kombinationsras, en god köttras såväl som en bra värphöna. Vill du ha en lugn hönsras är Maran ett bra alternativ. Härstammar från Frankrike. En höna börjar värpa redan efter 6 månader.

Silverudds Blå av Ceciliaw79 - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93415356

Silverudds Blå

Silverudds blå har ofta svart, blå och spättad fjäderdräkt. Silverudds blå har en varierande storlek och värper gröna ägg. Framavlades under 1980-talet av Martin Silverudd.

Vorwerk

Vorwerk

Vorwerk är en lätt hönsras från Hamburg i Tyskland. Det avlades fram i början av 1900-talet av Oskar Vorwerk, köpman och fjäderfäuppfödare.

Welsumer

Welsumer

Welsumer är en tung hönsras som kommer från Nederländerna där den avlades fram i slutet av 1800-talet och namngavs efter staden Welsum.

Wyandotte

Wyandotte

Wyandotte härstammar från Amerika och framavlades under 1870-talet. Namngiven efter en indianstam. Wyandotte är en kombinationsras som lämpar sig bra som höns för ägg- såväl som för köttproduktion.