Skaffa höns | Nybörjarguide

Är du intresserad av att skaffa höns kan du lugna dig med att veta att det är enklare än du tror att ta hand om tamhöns. Du får god ägg, men också trivsamma hjälpredor i din trädgård.

Australorp

Australorp

Granngården

Granngården

Välmående höns är harmoniska höns! Hos Granngården finns produkterna du behöver för att skapa en så trygg miljö som möjligt. Granngården har det mesta för fäderfä och äggproduktion.

Bor du på landet eller har en trädgård med plats för ett uthus är det väldigt enkelt att skaffa höns. Det är normalt sett enkelt att ha höns även i ett tätbebyggt område förutsatt att du har tillräckligt med utrymme för ett hönshus.

Äter du ägg är det trevligt och ekosmart att skaffa höns som värper ägg till ditt husbehov. Trenden om att skaffa höns och äta närodlad mat medför att detta är ett populärt sätt att få tillgång till bra ägg även om du bor i en stad.

Hönorna blir en del av det naturliga kretsloppet. Genom att du kan ge hönsen matrester som annars hade slängt och i värsta fall inte ens gått till biobränsle ger hönsen tillbaka detta genom både ägg men också spillning.

Hönsens spillning är otroligt bra bränsle för komposten.

På våren är det den perfekta tiden för att börja planera för att skaffa höns och att ta tag i möjligheten att få lokalproducerade ägg direkt från trädgården.

Men det finns en hel del saker du som nybörjare kan behöva tänka på.

Ska du köpa in materiel du behöver till dina höns finns det några svenska aktörer som normalt används.

Granngården

Granngården

Granngården har ett brett sortiment av utrustning och foder till kycklingar, höns, ankor, gäss och kalkoner. Dem arbetar hela tiden med att utveckla och förbättra utbudet både för dig med några få djur och även för dig som har en större produktion.

Det viktiga för bra djurhållning är att djuren ska må bra. Mår djuren bra kommer dem att producera det som du vill få ut av det.

För att djuren ska må bra krävs det dagligen två basala saker (lika grundläggande som för oss människor) att dem ska ha rent vatten och nytt foder. Ett enkelt sätt att se till att vattnet håller sig renare är en vattenautomat.

Vattenautomat

Vattenautomat till höns

En bra sak för att dina höns ska få i sig tillräckligt med vatten är att ha en vattenautomat som de kan dricka från.

En vattenautomat kan komma i många olika former. Men hönsen bryr sig inte mycket om hur den ser ut, bara att den uppfyller den funktion den är avsedd att göra.

Du som vill driva en hobbyverksamhet och som vill ha lite extra fina ägg att plocka till din frukost finns det anpassade foder för just detta.

Ge dina höns snäckskal för att få fina skal på äggen.

Vill du inte böka med att köpa hönsfoder eller inte vill förlita dig på att hönsen ska få tillräckligt med mat från dina matrester kan du köpa hönsfoder på nätet genom bland annat VetZoo.

Speciellt

Speciellt hönsfoder hos VetZoo

Vet Zoo erbjuder flertal olika foder som är speciellt framtagna till höns. Du kan till och med prenumerera på hönsfoder.

För att alla din höns ska kunna äta av det hönsfoder som du ger dem behöver du ha olika sorters "tallrik" som dem kan äta på, beroende på hur många du har.

Har du fler antal kan du behöva en fodertråg för att alla höns ska få plats runt fodret.

Men har du mindre antal höns kan det räcka med en foderautomat (alternativt att du har flera foderautomater om du inte tycker om fodertrågen).

På vår marknadsplats kan du hitta och jämföra olika typer av foderautomater och fodertråg.

Foderautomat

Foderautomat hos Granngården

Praktisk foderautomat i unik design för Granngården till höns och fjäderfä. Den snygga vita foderautomaten Agda med blåa detaljer är lätt att hålla ren och kan både hängas och placeras på golv.

Fodertråg

Fodertråg hos Granngården

Fodertråg tillverkat i galvaniserad plåt med öppningsbart ståltrådsgaller. Finns i tre olika storlekar.

Minst lika viktigt är att du städar och mockar skit regelbundet. Det finns mängder av olika strömedel och desinfektionsmedel som kan skapa en bra inomhusmiljö för hönsen. Detta är speciellt viktigt för unga djur.

Har du inte viljan, kunskapen eller möjligheten att bygga ett eget hönshus finns det färdigbyggda hönsgårdar och värpreden som du kan beställa på nätet.

Hönshus

Hönshus och Hönsgårdar hos Kellfri

Kellfri har en stor mängd olika hönshus till salu. Från små isolerade hönshus till större hönshus med tillhörande hönsgård.

Kellfri har en stor mängd olika hönshus till salu. Från små isolerade hönshus till större hönshus med tillhörande hönsgård.

Det är viktigt att rovdjurssäkra din hönsgård. Oavsett om du köper en färdig eller om du bygger den själv. Köper du ett färdigt hönshus kan du behöva se till att rovdjur inte kan gräva sig under staketet.

Du bör gräva ner hönsnätet cirka 30 centimeter under jorden och lägga något tungt ovanpå.

Hönshuset kan du ordna genom att köpa en färdig sammansättning som du själv enbart sätter ihop (precis som på IKEA). De flesta av dessa hus passar normalt enbart till sommarhöns.

Vill du ha höns på vintern behöver du se till att hönsen inte fryser ihjäl. En värmelampa kan användas både för att hålla hönsen varma och sättas invid en vattenautomat för att minska risken för att vattnet fryser till is.

Värmearmatur

Värmearmatur

Värmearmatur med skyddsgaller och en skärm av aluminium. Värmelampan levereras med upphängningsanordning, krok, elkabel och stickpropp 230 V. Passar infraglödlampor, max 150 W.

Ett ytterligare steg för att dina höns ska må bra och hålla sig friska är att de har sittpinnar att tillgå. Du behöver inte köpa speciella sittpinnar. Vanliga grenar som sätts relativt högt upp på en vägg eller i ett hörn tycker många höns om.

De flesta höns tycker om ett sandbad.

Höns lägger ägg även om det inte finns någon tupp. Ungefär ett ägg om dagen under sommaren och lite färre under vintern då de går in i en viloperiod.

Detta beror givetvis på vad för typ av hönsras. Skaffar du värphybrider, som är framavlade för att värpa mycket, får du normalt mer ägg en en sedvanlig svensk tamhöna.

Stressa inte fram äggvärpning genom speciellt värpfoder och ljus under vintern.

Vissa hönor är mer benägna att ruva än andra. Hönor kan ruva även om det inte finns en tupp och befruktade ägg.