Hönsraser - Köpa hönor
Det finns mängder med olika hönsraser att välja bland när du ska köpa hönor. Men det finns några som passar bättre för nybörjare och som är mer populära och svenska höns raser.

Australorp
Granngården
Välmående höns är harmoniska höns! Hos Granngården finns produkterna du behöver för att skapa en så trygg miljö som möjligt. Granngården har det mesta för fäderfä och äggproduktion.
Det finns mängder med olika hönsraser att välja bland när du ska köpa hönor. Men det finns några som passar bättre för nybörjare och som är mer populära och svenska höns raser.
Att välja rätt hönsraser kan vara det svåra eftersom det finns många olika hönsraser.
Är du ute efter renodlade svenska lantraser kan du välja mellan Bjurholmshöna, Bohusläns-Dals Svarthöna, Gotlandshöna, Hedemorahöna, Kindahöna, Orusthöna, Åsbohöna, Skånsk blommehöna, Ölandshöna, Gammalsvensk Dvärghöna samt Öländsk Dvärghöna.
Men innan du kommer igång och köper höns finns det några saker du behöver göra och tänka på.
Kycklingar som har hela livet framför sig
Tillstånd hos din kommun
Först och främst kan det vara aktuellt för dig att ansöka om tillstånd hos din kommun. Bor du i ett detaljplanelagt område behöver du anmäla till din kommun att du önskar att ha höns för husbehov.
Det vill säga, bor du i ett samhälle behöver du troligtvis få ett tillstånd från din kommun innan du införskaffar dig höns.
Skaffa hönshus
Innan du ska köpa hönor är det också bra om du bygger eller köper ett färdigt hönshus. Är du nybörjare rekommenderar vi att du köper ett färdigt hönshus.
Hönshus och Hönsgårdar hos Kellfri
Kellfri har en stor mängd olika hönshus till salu. Från små isolerade hönshus till större hönshus med tillhörande hönsgård.
Färdiga Hönshus hos Granngården
Granngården erbjuder färdiga set med hönshus som passar många behov. Det finns mindre hönshus i olika material. Hönshusen levereras omonterat, du behöver därför montera ihop hönshuset på egen hand.
Är du händig går det givetvis bra att bygga ett hönshus helt på egen hand. Men som nybörjare finns det mycket att lära. Överväg att köpa ett färdigbyggt hönshus och att du eventuellt utökar eller bygger om det i ett senare skede.
Du behöver vara säker på att hönsen har allt dem behöver och att de är säkra och trygga.
Rovdjurssäkra hönshuset
Vare sig du köper ett färdigt hönshus eller bygger eget hönshus är det av stor vikt att rovdjurssäkra hönshuset.
De första tipsen för att rovdjurssäkra hönshuset är att se till att rovfåglar inte kommer åt ovanifrån. Det vill säga, se till att ha ett bra tak på hönshuset.
Men det är minst lika viktigt att säkra från rävar och mårdar. Ett bra tips för att göra detta är att gräva ner hönshuset 30-40 centimeter och se till att det inte går att gräva under väggarna för att komma åt hönsen.
Hönsfoder
Vill du ge dina höns några särskilt finns det mängder med olika speciella hönsfoder att köpa.
Givetvis kan du också göra en egen blandning baserad på till exempel korn, havre, veta och solrosfrö.
Frigående höns
Höns mår som bäst om de får använda en större yta.
Även om det finns lagar och regler som säger hur liten yta det är tillåtet att ha x antal höns på visar detta inte den optimala ytan som höns mår som bäst på.
Ju större yta desto bättre.
Har du möjlighet är det allra bästa om du kan låta dina höns gå fritt ute i trädgården. Får hönsen äta gräs och örter kan du få saffransgula äggskal som smakar fantastiskt.
Hönsraser
Har du kommit till det stadie då du känner dig redo att köpa höns kan vi rekommendera några populära hönsraser i Sverige.
Vill du läsa om olika raser vänligen besök vår lista på hönsraser. Den innehåller inte alla som finns, men uppdateras frekvent för att du ska kunna hitta någon hönsras du tycker om.