Hönshus - Den kompletta guiden

Hönshus kan se ut på många olika sätt. Ett hönshus kan passa på ett ställe men vara helt fel för en annan. Allt spelar roll. Men att skaffa ett hönshus och sedermera höns kan vara något av det bästa man kan göra.

Wyandotte

Wyandotte

Granngården

Granngården

Välmående höns är harmoniska höns! Hos Granngården finns produkterna du behöver för att skapa en så trygg miljö som möjligt. Granngården har det mesta för fäderfä och äggproduktion.

Med höns kan du njuta av färska ägg varje dag samtidigt som hönsen kan hålla ordning i din trädgård. Hur stort hönshus du önskar, vilket budget du har och hur kunnig du redan är medför att ett givet hönshus passar dina behov.

Här kommer vi att gå igenom el hel del av det du behöver veta för att kunna bygga hönshus, hitta rätt hönshus till salu, hitta det bästa hönshuset för dina behov, ett hönshus inredning, vad det finns för flyttbara hönshus, smart hönshus och även några hönshus på hjul.

Först och främst är det av vikt att gå igenom vad det finns för lagar, regler, normer och sedermera krav på hönshus. Mått och bestämmelser för stall, byggnader och burar när det kommer till höns och kycklingar bestäms av Jordbruksverket.

Höns behöver sköta om sin fjäderdräkt för att hålla nere ohyrebeståndet och för att dom ska må gott rent allmänt. I denna artikel får ni läsa lite om olika typer av bad, men inte i den bemärkelsen att det innefattar vatten.

När höns är inne större delen av året ska dom ha tillgång till en plats att kunna "bada" på. När dom är ute hittar dom oftast dessa platser själva, men är dem inomhus behöver dem detta för att kunna ta hand om sig själva.

Det finns mängder av olika varianter för våra höns och fjäderfä, och vad du väljer beror på ditt eget tycke och smak. Givetvis också vad hönsen verkar tycka om. Du kan ta in sand eller finare jord från din egna tomt, köpa sand (typ rådasand/sandlådesand osv.), använda torv, överbliven plantjord eller liknande. Du kan också mixa som du vill och prova och se vad hönsen verkar trivas med.

Men vad ska man ha badet i? Gärna något med lite högre kanter då det sprätter en del när dom badar. Det finns varianter där man använt gamla diskhoar, gamla däck, baljor av olika slag, pallkragar osv. Bara fantasin sätter gränserna.

Hönshus storlek

Jordbruksverkets krav och bestämmelser medför att det finns ett krav på ett hönshus storlek beroende på vad anledningen till hushållningen av höns eller kycklingar är.

Informationen om hönshus storlek utifrån Jordbruksverkets bestämmelser här hämtad 2019-12-17 från Jordbruksverkets "Mått för stall, byggnader och burar för höns och kycklingar". För uppdaterad och aktuell information, vänligen kontrollera Jordbruksverkets webbplats.

Frigående värphöns

Att ha frigående värphöns innebär att du som mest får ha 7,5 höns per kvadratmeter om hönsen väger åtminstone 2,4 kilogram (envåningssystem).

Vill du däremot ha lättare höns (höns som väger mindre än 2,4 kg) får du som mest ha 9 höns per kvadratmeter förutsatt att det enbart är en våning.

Vill du ha flera våningar i ditt hönshus får du ha maximalt 7 höns per kvadratmeter tillgänglig yta (yta som de kan använda). Men också maximalt 20 höns per kvadratmeter golvarea. Använd hönsnät för att skapa större yta till dina höns.

Dvärgkochin

Hönsnät hos Granngården

Granngården erbjuder ett gäng olika hönsnät. De har både varianter i plast, men också mer hållbara galvaniserade ståltrådsnät.

Du får ha maximalt fyra våningar i ett stall och varje våning måste ha minst 45 cm fri höjd.

Den tillgängliga utan definieras som en yta som hönsen alltid har tillgång till och måste vara minst 30 cm bred och ha åtminstone 45 cm fri höjd.

Värpreden har också en minsta storlek per höna beroende på typ av rede.

För fackreden måste varje höna ha åtminstone 0,0125 kvadratmeter. En redesyta måste vara minst 0,075 kvadratmeter och den kortaste sidan måste vara minst 24 cm.

Vill du ha ett kollektivrede måste varje höna ha lite mindre yta. Närmare bestämt 0,010 kvadratmeter. Men den minsta ytan måste vara minst 0,140 kvadratmeter och ha en kortaste sida om minst 35 cm.

Det finns även bestämmelser om ett hönshus golv. Minst en tredjedel av golvet ska vara täckt av strö samtidigt som åtminstone 0,025 kvadratmeter per höna. Golvet i ett hönshus får luta maximalt med 12 %.

Hönsen måste kunna äta. Därför finns det också bestämmelser kring som är till för att fodertrågen ska räcka till alla hönor.

Vill du ha raka fodertråg måste varje höna ha åtminstone 10 cm plats vid trågkanten. För runda fodertråg måste varje höna ha åtminstone 4 cm plats vid trågkanten.

Dina höns måste också kunna få i sig vätska. Därför måste varje höna ha åtminstone 2,5 cm plats vid trågkanten för raka vattentråg. För runda vattentråg räcker det med 1 cm per höna.

Vattenautomat

Vattenautomat till höns

En bra sak för att dina höns ska få i sig tillräckligt med vatten är att ha en vattenautomat som de kan dricka från.

Utöver ovan bestämmelser finns det också riktlinjer kring hönornas sittpinne. Varje höna måste ha minst 15 cm utrymme på sittpinnen.

För att hönsen ska kunna sitta naturligt och bekvämt (helt enkelt må bra) måste de ha tillräckligt med utrymme. Pinnarna ska sitta en bit från väggen och de måste också ha tillräckligt med utrymme mellan varandra.

En sittpinne måste vara minst 20 cm från väggen. Om du vill ha fler än 350 höns får en sittpinne inte vara placerad direkt över ströet.

Hos Jordbruksverket finns det också bestämmelser för värphöns i burar, unghöns i burar, frigående unghöns och för slaktkycklingar. Vi rekommenderar att du läser mer på deras webbplats för mer information om deras riktlinjer.

Bygga hönshus

Det finns hönshus som är färdiga att sätta ihop och som går att köpa som ett set, det finns flera hönshus hos Granngården.

Granngården

Färdiga Hönshus hos Granngården

Granngården erbjuder färdiga set med hönshus som passar många behov. Det finns mindre hönshus i olika material. Hönshusen levereras omonterat, du behöver därför montera ihop hönshuset på egen hand.

Du som vill bygga hönshus själv finns det en hel del saker att tänka på. Ovan bestämmelser från Jordbruksverket ger bra riktlinjer om vad som är lämpligt när du ska bygga eget hönshus.

Att använda och bygga hönsgård efter ritning kan vara bra för den som är nybörjare. Men ofta anpassar man hönsgårdar till terräng, plats och till vilken mängd höns man avser att hushålla.

Gör gärna detta också om du har ritning till hönshus som du vill dela med dig av. Normalt gör man kanske detta via Facebook eller andra sociala medier, men många besökare hittar precis som du hit (och det vore underbart att kunna visa ritningar till hönshus och hönsgårdar som används i praktiken).

Det finns också regler på kommunnivå som reglerar vad som är tillåtet i just din kommun. Främst för att ha höns i villaträdgårdar. Normalt får du ha 5 till 7 höns i din trädgård i ett vanligt villaområde. Men somliga kommuner har högre krav och det är därför viktigt att du kontrollerar vad som gäller i just din kommun.

I en vanlig villaträdgård kan det däremot räcka och vara optimalt med ungefär 4 till 6 höns. Det finns därför sällan anledning till att bygga ett för stort hönshus. Det viktiga är att hönshuset inte är för litet.

Bästa hönshuset

För att kunna hitta bästa hönshuset för dina behov behöver du ta reda på och bestämma vad du har för nutida och framtida krav på hönshuset. Butiken Kellfri har ett gäng färdiga hönshus som skulle kunna vara ett bra alternativ.

Hönshus

Hönshus och Hönsgårdar hos Kellfri

Kellfri har en stor mängd olika hönshus till salu. Från små isolerade hönshus till större hönshus med tillhörande hönsgård.

Först och främst är antalet höns du har för avsikt att ha en stor roll. Du vill ha ett hönshus och eventuellt tillhörande hönsgård som är lagom stor till den mängd höns du ska ha.

För dig som ha ett hönshus som passar för 2 - 10 höns har Kellfri ett smidigt hönshus vid namn Ester. Detta hönshus har en inkluderad hönsgård och är praktiskt för dig som nybörjare.

Hönshuset

Hönshuset Ester

Detta hönshus med en stor och härlig utegård har en snygg och praktisk design. Hönsen har sedvanliga sittpinnar, gångbräda, luckor och en fin hönsgård.

Inredning till hönshus

För dig som vill bygga ett eget hönshus eller komplettera det du redan har hittar du delar hos både Granngården och Kellfri. De erbjuder fodertråg och vattenautomater, värpreden, hönsgård och hönsnät.

Kellfri

Kellfri

Du som hushåller höns och fjäderfä finner många stilrena, trevliga och praktiska lösningar hos Kellfri. Med erfarna arbetare och en lång historia i lantbruksbranschen, har dem ett bra sortiment.

Dessutom erbjuder dem tillbehör till äggproduktion som äggkläckningsmaskiner och äggkartonger.

Vinterbonat hönshus

För att få hönshuset vinterbonat är det viktigt att komplettera med såväl värmelampor som värmeplattor för hönsen att ruva på.

Värmearmatur

Värmearmatur

Värmearmatur med skyddsgaller och en skärm av aluminium. Värmelampan levereras med upphängningsanordning, krok, elkabel och stickpropp 230 V. Passar infraglödlampor, max 150 W.

Värmeplattorna håller hönsens vattenautomater frostfria och håller huset varmt. Det är minst lika viktigt att ditt hus har bra vinterisolering.

Om hönshuset inte är isolerat ordentligt fungerar heller inte inredning och värmeutrustning optimalt.

Kaninhus i ett hönshus - går det?

Många hönshus passar lika bra som kaninhus att ha enbart för kaninerna. De fungerar också för att låta djuren bo tillsammans.

Granngården och Kellfri erbjuder integrerad hönsgård och kaningård för dina djur, praktiskt för dig och bra sällskap om du har få höns och kaniner.

Skaffa ett hönshus åt dina hönor och njut av varma ägg på morgonen och mysigt pickande i trädgården.