Höns på vintern

Det finns en hel del att tänka på när det kommer till skötsel av höns under vinter eller tidig vår. Mörka, blåsiga och snöiga dagar kan göra att det känns tungt att gå ut till hönshuset.

Dvärgkochin

Dvärgkochin

Granngården

Granngården

Välmående höns är harmoniska höns! Hos Granngården finns produkterna du behöver för att skapa en så trygg miljö som möjligt. Granngården har det mesta för fäderfä och äggproduktion.

Förbered dig för vintern och mörkare och kallare väder för att göra det lättare att ta hand om dina höns även på vintern.

Först och främst kommer vi till det grundläggande för både oss människor och djur. Inga höns vill frysa.

Höns fjäderdräkt värmer en del. Men det finns andra delar som kan förfrysa om det inte finns ett frostfritt utrymme att vista sig i. Till exempel deras kam.

Ytterligare måste dem givetvis ha tillgång till vatten. Vattnet får inte frysa. Ett enkelt sätt att säkerställa att vattnet i en vattenautomat inte fryser till is är att ha en värmelampa invid.

Vattenautomat

Vattenautomat till höns

En bra sak för att dina höns ska få i sig tillräckligt med vatten är att ha en vattenautomat som de kan dricka från.

Värmearmatur

Värmearmatur

Värmearmatur med skyddsgaller och en skärm av aluminium. Värmelampan levereras med upphängningsanordning, krok, elkabel och stickpropp 230 V. Passar infraglödlampor, max 150 W.

Äggproduktionen styrs av ljuset hönorna får. Det är relativt normalt att höns lägger färre ägg under vintersäsongen.

Ett sätt att se till att hönorna får mer solljus är att släppa ut dem i trädgården även på vintern. Inne i hönshuset behöver du ha belysning för att kunna städa även på vintern.

Under vintern finns det ett större behov av städning i hönshuset på grund av att hönsen är mer inomhus än på sommarhalvåret. Mer höns inne innebär mer spillning i hönshuset.

Mest blir det ofta under sittpinnarna eftersom det är där hönsen både vilar och sover. Ett tips kan vara att placera en form av "uppsamlare" hönsens spillning nedanför sittpinnarna som är enkla att städa.

Det rekommenderas att du städar extra under vintern och att du rengör gödselbingen varje vecka genom att ta hand om spillningen.

Givetvis kan du använda denna spillning som gödsel i trädgården. Men det är som bäst när det har fått brytas ned. Lägg det inte i jorden direkt utan låt det naturligt brytas ned ett tag innan du använder det i trädgården.

Okej, jag skulle gissa på att en av de största anledningarna till att du har höns är att du tycker om belöningen om att få färska och lokalproducerade ägg.

Ett enkelt sätt att effektivisera och förenkla äggplockning är att se till att du inte behöver gå in i hönshuset. Det finns mängder av olika lösningar av värpreden och försvinningsrede som förenklar denna process.

Ett bra sätt är att du ska kunna plocka äggen utifrån hönshuset.

Detta förutsätter en mycket enkelt konstruktion. Ett värprede ska ha en botten som lutar till något bra ställe där du enkelt kommer åt.

Höns bryr sig inte så mycket om kyla, men de tycker inte om att bli blöta. Ge dina höns extra skydd med ett överdrag som täcker hela gården.

Ett bra tips för att motverka att marken under gården blir till lera är att täcka området med täckbark.

För att du ska kunna trivas och tycka om att ha höns vid alla årstider krävs det därför att du planerar och utformar ditt hönshus så smart som möjligt.

Gör det enkelt och försök göra så att skötseln går så snabbt som möjligt.