Försvinningsrede

Ett försvinningsrede samlar äggen utan att de blir smutsiga i en utdragbar eller åtminstone gömd låda under värpredena.

Gul Orpington

Gul Orpington

Granngården

Granngården

Välmående höns är harmoniska höns! Hos Granngården finns produkterna du behöver för att skapa en så trygg miljö som möjligt. Granngården har det mesta för fäderfä och äggproduktion.

Wyandotte

Försvinningsrede

För oss på Broby Hönsgård är det viktigt att du hittar rätt och bra information. Vi har därför sammanställt både inlägg och listor vi tycker ger bra information om relevanta ämnen.

Det kan dock, precis som alltid med höns vara lite bökigt med deras preferenser. Ett rede värprede kan fungera på ett ställe men inte på ett annat. Det gäller att prova sig fram om det inte fungerar.

Försvinningsrede finns i olika varianter. En del har framplock och en del har fack där man plockar äggen bakifrån. Beroende på dina förutsättningar och hur du och dina höns vill att det ska se ut passar något av de valen.

En del värphöns tycker att ägg är en delikatess. Äter dina höns ägg är det högst lämpligt att du har ett försvinningsrede.

Genom ett fungerande försvinningsrede ser du till att äggen göms undan innan hönsen hinner ta sig en måltid.

Ett försvinningsrede är relativt enkelt. I grund och botten är det ett sedvanligt värprede men där antingen hela redet sluttar eller enbart botten så att äggen rullar åt ett håll där de kan hållas gömda till dess att du vill plocka dem.

Men höns är normalt inte kräsna djur. Du behöver sällan bygga nytt utan det fungerar ofta bra att bygga om en gammal lekstuga eller ett uthus.

Det viktiga när du inreder din hönsgård eller ditt hönshus är att du ser till att hönsen har en bra miljö med all utrustning som de behöver.

Extra viktigt är värme, vatten och föda. Ett bra sätt att se till att de har bra vatten är att ha en vattenautomat och att ha en värmelampa invid denna.

Du kan också ge dina höns lite lyx och bjuda på specialfoder.

Givetvis är en av dessa delar värpreden där hönan kan ruva. Storleken på värpredet bör anpassat på storleken på de höns du har.